Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Inauguració: 2018.
Activitats: Exposició i visites guiades.
Ubicació: Esterri d’Àneu (Pallars Sobirà – Lleida)
Web: Ecomuseu de les Valls d’Àneu

L’exposició Se’n parlave… i n’hi havie, de la Xarxa de Museus de les Terres de Lleida i Aran, sobre el fenomen fetiller de la bruixeria en aquests rodals, és un viatge a un món desaparegut per explicar un dels episodis més foscos i cruents de l’Europa medieval, les traces del qual han perdurat fins a moments històrics recents: la persecució de les dones, considerades bruixes o metzineres, que utilitzaven poders sobrenaturals amb finalitats malèfiques.

La mostra il·lustra els resultats de la recerca sobre la bruixeria impulsada des de la xarxa i duta a terme entre els anys 2015 i 2017, que aborda la bruixeria com a fenomen social i científic al Pirineu i Ponent.

D’entre les principals conclusions d’aquesta investigació, que no poden passar desapercebudes i obliguen a fer una revisió de molts plantejaments que es donaven per certs i de veritats que es creien absolutes, se n’extreu que alguns dels primers judicis europeus sobre bruixeria van ser al Pirineu, concretament a les Valls d’Àneu i que les dones acusades de bruixeria a Catalunya eren assenyalades i perseguides pels seus veïns i no per la Inquisició, al contrari del que es pensava fins ara. La ‘fama de bruixa’ s’heretava per via materna i mentre que al Pirineu la cacera de bruixes era recurrent, a les comarques de la Plana era puntual. A més, la recerca situa els últims records de la bruixeria en els anys 50 i mentre que a la plana costa de trobar testimonis vius que en recordin alguna pràctica, al Pirineu encara hi ha gent que hi creu i fins i tot, evita parlar-ne per por. L’exposició va itinerar durant els anys 2018 i 2019 i, al 2021 va quedar permanentment exposada a l’Ecomuseu de les Valls d’Àneu. Aquesta combina dues vessants que ha abordat la investigació: la històrica i l’etnològica. Així per exemple, s’hi poden escoltar diferents àudios, entre ells els de persones que han viscut el fenomen de la bruixeria en primera persona. També es poden trobar objectes que s’han utilitzat per protegir-se, com ara cremalls i amulets, entre altres. També s’hi mostren documents històrics i material que il·lustra les diferents conclusions a les qual ha arribat la investigació.

Project co-financié par le Fonds Européen de Devoloppement Regional (FEDER)
Proyecto cofinanciado con el Fondo Europeo de Desarrollo Regional (FEDER)
Projecte cofinançat pel Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER)
Eskualde Garapeneko Europako Funtsarekin (EGEF) batera finantzatutako proiektua

PATRIM © 2024. ALL RIGHTS RESERVED.